Anna Carin Nordin tipsar dig inför loppet.

April 12th, 2011

Anna Carin Nordin är Sveriges främsta långdistanssimmare. Hon har simmat Vansbrosimningen fem gånger och kommer i år att simma samtliga distanser. Förra året simmade hon över Engelska kanalen och slog Sally Bauers klassiska rekord. Nu tränar hon inför en ännu större utmaning. Att korsa den Irländska kanalen. 35 km simning från Irland till Skottland, en bedrift som få klarat av.
Här ger Anna Carin sina bästa tips för att du ska kunna genomföra Vansbrosimningen på bästa sätt
.

Träning inför loppet:
Är det lättare att simma frisim än att simma bröstsim?

-Ja. Lär man sig frisim är det mindre energikrävande och går snabbare. Jag rekommenderar alla att gå en crawlkurs och lära sig grunderna.

Hur långt bör man ha simmat för att klara loppet?
- Börja simma i bassäng för att slipa teknik och styrka. Lägg därefter in pass i öppet vatten. Man bör ha simmat Vansbro-distansen i liknande förhållanden, det gör att man känner sig trygg och kan slappna av bättre när startskottet går

Är det bra att simma med träningstillbehör?
Tillbehör är ett mycket bra hjälpmedel vid träning. Jag använder någon form av tillbehör dagligen, både för teknik och styrketräning.
- Paddlar - Ett effektivt träningshjälpmedel för att bygga upp styrka i axlar och rygg.
- Flytboj (Dolme),- Placeras mellan benen för att du skall uppnå ett bättre vattenläge, detta gör att du kan fokusera på armtagen. Även effektiv för träning av bål, bröst och rygg.
- Fenor – Används för att få upp snabbheten och öka styrkan i benen.

Är det något man ska träna extra på inför just Vansbrosimningen?
- Lär dig andas från båda sidorna (om du simmar frisim) vågorna kan variera och brukar vara stökigare från ett visst håll.
- Öva på att hålla rätt kurs. Ta ut riktningen mot något högt, ett träd eller liknande. Träna sen på att höja blicken och titta framåt var tionde armtag.

Vilken alternativträning till simningen är bäst?
- Bygg upp konditionen med löpning, cykling eller rullskidor. Styrketräna med fokus på bål, axlar och rygg. Den klassiska övningen ”plankan” är utmärkt. Du vilar kroppen på tåspetsarna och underarmarna. Rak rygg och spänd mage.

Loppet:
Vad ska jag tänka på när starten går?

- Om du är motionär, släpp iväg dem som har bråttom först, du tjänar på det i längden. Det är roligare att simma om folk än att bli omsimmad. Det kommer kännas stökigt i början men försök slappna av och komma in i ditt eget tempo så fort som möjligt. Är du erfaren är det full fart de första 500 meterna för att hitta rätt position.

Ska man inta någon speciell position efter starten?
- Undvik att vara närmast kanten så du inte blir inträngd i vassen. Det är bättre att lägga sig längst bort från stranden och simma rakt fram. Börja inte snedda för tidigt.


Ska man tänka på ngt särskilt om vattnet är kallt?
- Använd våtdräkt. Du kan även smörja in dig med Vaselin eller Lanolin (finns på Apoteket). Dra ner badmössan för öronen. Du kan också använda i dubbla mössor för att hålla huvudet varmt.

Är det stor skillnad på att simma motströms och medströms, ska man tänka på ngt speciellt?
- Första delen av loppet är medströms. Här gäller full fart till den stora tallen (som du inte kan missa). Denna del kommer flyta på snabbt. Där tar man till höger mot strömmen. Ett tips är att hålla sig intill bryggan där det är minst strömt. Man brukar kunna säga att de första 2 km tar lika lång tid som den sista.


Utrustning:
Vilken typ av glasögon rekommenderar du?

-Jag använder själv HEAD Ultimate LSR. Ett par monterbara glasögon där man ställer in passformen själv. Har man ett litet huvud eller smalt mellan ögonen rekommenderas HEAD Super Flex JR. Annars är HEADs toppglasögon, Tiger LSR och Jaguar LSR riktigt fina.


Hur undviker jag att glasögonen immar igen?
-Se till att glasögonen har samma temperatur som vattnet när du sätter igång. Annars är det klassiska tipset ”spotta i glasen” också bra.

Vilken typ av våtdräkt ska man ha?
- Hel våtdräkt är att rekommendera vid frisim, den ger dig ett bättre vattenläge och du kommer simma fortare. Simmar du bröstsim är “shortyn” att föredra (våtdräkt med korta armar och ben).

Vad har man under våtdräkten?
- Under våtdräkten har man baddräkt eller badbyxor.

Kost:
Hur laddar jag dagarna inför loppet?

- Motionären är i regel inte ute mer än 60-90 minuter så du behöver inte ladda på något speciellt sätt. Se till att äta det din mage är van vid och drick ordentligt med vatten.


Close