Anna-Carin Nordin simmar över Irländska kanalen.

August 29th, 2011

Efter tre veckors väntan på rätt väderförhållanden ser det ut som ett startförsök kommer göras på tisdag, den 30/8.

Den lilla kuststaden Bangor ligger strax öster om Belfast på Nord Irland. Klimatet är tufft och havet är mäktigt, en mytomspunnen plats för kanalsimmare. Det kalla vattnet, brännmaneter och tidsvattnet som medför starka strömmar gör den 35km långa simningen över Irländska kanalen till den tuffaste och mest respekterade bland världens långdistanssimmare.
Anna-Carin Nordin kom hit för tre veckor sedan och har varit ”stand by” sedan dess. Lågtrycken har avlöst varandra och gjort det omöjligt att simma. – Jag kan inte bli bättre förberedd men ovissheten när vi kommer iväg är påfrestande, det är tufft behöva ladda om varje dag säger hon samtidigt som det piper till i telefonen, det är Brian som uppdaterar väderläget inför morgondagen – Strong wind and heavy showers, no swim tomorrow.

Brian Meharg är skeppare och känner kanalen bättre än någon annan. Han kör följebåten och har eskorterat en handfull simmare över kanalen sedan 1984. Vi sitter på ett litet fik och blickar ut över havet som piskar in mot hamnen, långt borta i fjärran kan man urskilja en svag strimma - Skotland, bara tanken att simma dit är overklig. Brian är lite bekymrad över vädret som är kallare och blåsigare än vanligt, vattentemperaturen kan under gynnsamma förhållanden krypa upp mot 16 grader men nu ligger den mellan 10-13 grader och för att rekordet ska slås krävs att man simmar utan våtdräkt.
– ”It’s a tough swim” säger han och berättar bland annat om amerikanen Steve som för ett par år sedan stötte på ett stim späckhuggare i kanalen.
75 personer har under åren försökt ta sig an den 35km långa simningen men endast 13 stycken har hitintill lyckats. Om Anna-Carin tar sig över blir hon första Nordbo att klara den tuffa prestationen. Går allt som planerat räknar hon med att simma sträckan på 13 timmar.
Den senaste väderprognosen visar att det kommer lugna ner sig under måndagen och stabiliseras under tisdagen. Stämmer detta kommer ett startförsök göras tidigt tisdag morgon.

Vi håller tummarna Anna-Carin!För mer information kontakta:
Daniel Sand
Marknadsansvarig
HEAD Swimming Nordic
t. +46 70 425 44 99
daniel.headswimming@gmail.com
http://www.head.com


Close